Thema: lokale trendrapporten

  
Oostveen Bureau Info home
Thema's / projecten

© 1997-2022 OOSTVEEN

 

  

  

 

Sociaal Profiel Hengelo

 

    

Een trendrapport geeft een beeld van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Naast verschillende landelijke trendrapporten (zoals het Sociaal en Cultureel Rapport van het SCP) komen er steeds meer trendrapporten op gemeentelijk niveau, waarin de lokale situatie en perspectieven worden beschreven. Voorbeelden zijn een lokale monitor voor sociale cohesie, jongerenmonitor, veiligheidsmonitor of woningmarktmonitor.

Onderwerpen op deze pagina:

 Waarom lokale trendrapporten?

Naar boven
  
Het verkennen van trends en toekomstperspectieven wordt steeds meer beschouwd als een belangrijke bouwsteen voor het toekomstige beleid. Niet alleen veel ministeries en landelijke organisaties maar ook steeds meer gemeenten laten recente trends en toekomstperspectieven in kaart brengen. Met een trendrapport kunnen ze vooruit kijken en te anticiperen op kansen en bedreigingen die nu en de komende jaren op lokaal niveau zullen spelen. Dreigende problemen kunnen zo mogelijk worden voorkómen, terwijl tijdig kan worden ingespeeld op wat ons de komende jaren te wachten staat.
Trendrapporten zijn vaak thematisch van aard en richten zich bijvoorbeeld op ontwikkeling rond veiligheid, woningmarkt of sociale cohesie. Andere trendrapporten of monitors zijn gericht op specifieke groepen zoals jongeren, ouderen of vrijwilligers.
Veel maatschappelijke ontwikkelingen spelen natuurlijk in heel Nederland, hoewel er verschillen zijn in intensiteit en fasering. Andere ontwikkelingen spelen vooral in bepaalde regio's, gemeenten of zelfs alleen in bepaalde wijken. Een lokaal trendrapport geeft op basis van gemeentelijke gegevens en/of interviews duidelijk inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in de eigen gemeente. Een dergelijk trendrapport kan bovendien helpen bij het opzetten van een discussie met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven over het gewenste toekomstbeeld en de manier om dat te bereiken. Na verloop van tijd kan een actualisatie van de trendrapportage uitwijzen hoe de gemeente zich verder heeft ontwikkeld, en of het ingezette beleid succes heeft gehad en/of bijsturing nodig heeft.
Bij een trendrapport is het belangrijk een goede en haalbare opzet te maken voor het onderzoek. Het onderzoek moet voldoende draagvlak hebben en tegen aanvaardbare kosten kunnen worden gerealiseerd. Oostveen Beleidsonderzoek en Advies heeft ruime ervaring in het proces om een nieuw trendrapport te ontwikkelen, de benodigde informatie te verzamelen en te analyseren en daarna overzichtelijk te presenteren.
   

 Voorbeelden van projecten

Naar boven

  
Monitor sociale cohesie: Almere. Het actieprogramma sociale cohesie van de gemeente Almere bevat diverse projecten om de sociale cohesie te verbeteren. De monitor sociale cohesie moet ontwikkelingen rond sociale cohesie en de effecten van de projecten in beeld brengen. De monitor maakt gebruik van informatie uit bestaande registraties, enquêtes en groepsdiscussies, waarbij de nadruk wordt gelegd op 'positieve' indicatoren. Oostveen maakte het uitvoeringsplan en realiseerde samen met het bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Almere de eerste editie van de monitor.

Jeugdmonitors: in Almere, Gouda en Capelle aan den IJssel. De gemeente Almere wilde een jongerenmonitor ontwikkelen om goed inzicht te bieden in hoe het gaat met de jeugd en wat er aan het beleid moet worden verbeterd. De monitor maakt zoveel mogelijk gebruik van reeds beschikbare registraties en enquêtes. Oostveen ontwikkelde met alle betrokken partijen (intern en extern) een uitvoeringsplan. Bureau Onderzoek en Statistiek realiseerde vervolgens de monitor. Oostveen schreef een van de hoofdstukken, gaf feedback op de conceptrapporten en verzorgde de vormgeving.
Voor de gemeente Gouda ontwikkelde Oostveen een nieuwe jeugdmonitor. Cijfers uit registraties en enquêtes werden daarin aangevuld met informatie van professionals betrokken bij de jeugd in Gouda.
In de gemeente Capelle aan den IJssel ontwikkelde Oostveen de Monitor Jeugdvriendelijke Wijken, een instrument om de jeugdvriendelijkheid van wijken meetbaar te maken en daarmee te kunnen verbeteren. Een jeugdvriendelijke wijk is een wijk die voor de jeugd zoveel mogelijk kansen en zo weinig mogelijk bedreigingen biedt. De monitor laat per wijk zien hoe jeugdvriendelijk deze is, hoe de jeugdvriendelijkheid zich de laatste jaren heeft ontwikkeld en op welke aspecten een wijk meer of minder jeugdvriendelijk is. Oostveen verzorgde twee edities van de monitor.

Veiligheidsmonitors: in Nijmegen, Roosendaal, Zaltbommel en Gelderland-Zuid. De Integrale Veiligheidsmonitor Nijmegen geeft inzicht in actuele veiligheidsontwikkelingen in de gemeente en de stadsdelen. De Veiligheidsmonitor is gebaseerd op een combinatie van statistische gegevens (met name uit de registraties van de politie), een bewonersenquête en interviews met sleutelfiguren bij politie, gemeente en justitie. Ook zijn uitgebreide gebiedsanalyses opgenomen.
De Veiligheidsmonitor Roosendaal is gebaseerd op registraties (vooral van de politie) en de tweejaarlijkse bewonersenquête. Deze veiligheidsmonitor is jaarlijks geproduceerd door het bureau Onderzoek en Informatievoorziening van de gemeente Roosendaal, maar werd enkele jaren uitbesteed aan Oostveen. Voor de regio Gelderland-Zuid wordt in 2007 een nieuwe veiligheidsmonitor ontwikkeld op basis van met name politiecijfers en interviews.

Monitor Wonen: Veldhoven. De Monitor Wonen Veldhoven geeft op een overzichtelijke manier inzicht in de ontwikkelingen op de woningmarkt in de gemeente Veldhoven en de omliggende regio. Deze ontwikkelingen worden geschetst in relatie tot de doelen uit de gemeentelijke Woonvisie en de gemaakte prestatieafspraken. De Monitor Wonen Veldhoven is een bondige rapportage met een sterk visuele presentatievorm. De monitor verscheen jaarlijks.

Armoedemonitor Roosendaal.

Economische Barometer Roosendaal.

Sociaal Profiel van Hengelo.

Sociale Schets Almelo.

    

 Meer informatie Naar boven
Andere onderzoeksthema's   Buurtmonitoring
Leefbaarheidsonderzoek
Veiligheidsonderzoek